aankondigingenupdates2023

CMS Update 1.6

Jan 28, 2023
CMS Update 1.6
 Unsplash

Vandaag start de testfase van versie 1.6 van het CMS. Wanneer de komende weken geen fouten meer naar voren komen zal deze nieuwe versie voor iedereen beschikbaar gemaakt worden. In deze post meer details over de belangrijkste wijzigingen.

PHP 8.2

In de nieuwe update is alle code vernieuwd om gebruik te maken van de nieuwste PHP versie. Dit is een vrij grote aanpassing, maar de gemiddelde gebruiker gaat hier eigenlijk niets van merken. In het kort betekent dit dat de software weer net iets sneller zal werken en in de toekomst ook makkelijker te onderhouden is dankzij nieuwe mogelijkheden in PHP 8.2.

Optimalisaties

WebP

Vanaf nu worden alle afbeeldingen standaard omgezet naar het WebP-formaat en worden er geen pogingen meer gedaan om PNG of JPEG varianten te presenteren. WebP is een verbetering op PNG en JPEG die het mogelijk maakt afbeeldingen sneller te laden op websites. Het CMS maakte al gebruik van WebP in voorgaande versies, maar deed dit alleen in omstandigheden waarbij het 100% zeker kon zijn dat WebP ondersteund werd.

SVG Icoontjes

Het mechanisme waarmee websites icoontjes weergeven is vernieuwd. Vanaf nu worden alle icoontjes samengevoegd in één SVG bestand voordat ze weergegeven worden. Voorheen werd elk icoontje apart gedownload, met als gevolg dat pagina's die veel icoontjes gebruikten ernstig vertraagd geladen werden. Bovendien is de totale grootte van de volledige iconenset nu gereduceerd naar enkele kilobytes (ongeveer 17 KB). Sommige icoontjes hebben ook een nieuw ontwerp gekregen.

Een 10 jaar oude bug in Chromium maakte het bijna niet mogelijk om deze wijziging uit te voeren, maar het is uiteindelijk gelukt om hier omheen te werken (Firefox werkte zonder problemen). Voor een technische omschrijving, zie de eerdere blog post hierover.

Dynamische navigatie

De optie voor zogenaamde "statische navigatie" zal worden uitgefaseerd. Wat deze optie doet vereist een vrij technische uitleg, maar het komt er in het kort op neer dat dit een langzamere manier is om van pagina naar pagina te navigeren op een website (ten opzichte van "dynamische navigatie", het alternatief). Op dit moment maken alleen websites met Google Analytics integratie hier nog gebruik van, maar de dynamische variant is verbeterd zodat deze nu ook werkt in combinatie met Google Analytics.

Wijzigingen

Door alle eerder besproken optimalisaties zijn er voor deze update vrij weinig wijzigingen waar de gemiddelde gebruiker direct iets van merkt. Toch staan er hieronder een paar (zichtbare) wijzigingen die misschien gevolgen voor u gaan hebben.

Deelopties

Vanaf nu is delen via e-mail een standaard onderdeel van de "deelknoppen". In een toekomstige update gaat de Twitter deeloptie verwijderd worden.

Blogposts

Voor websites met een blog zijn er een paar wijzigingen die mogelijk opvallen. Ten eerste is het nu eindelijk mogelijk om vertalingen van publicaties achteraf weer te verwijderen. Hier was oorspronkelijk nooit een knopje voor ingebouwd (oeps). Ten tweede zullen websites die het standaardontwerp voor publicaties gebruiken (zoals deze) enkele aanpassingen in het ontwerp zien:

  • Meer aandacht voor de leesbaarheid van de tekst. Er wordt nu meer rekening gehouden met het type scherm (telefoon of laptop of groter) en het aantal karakters per regel is verlaagd.
  • Als er vertalingen beschikbaar zijn van een artikel wordt dit nu ook op de pagina zelf aangegeven. Voorheen werdt dit alleen naar zoekmachines en andere software op de achtergrond doorgegeven.
  • De afbeelding bovenaan het artikel weergeeft nu ook auteursrechteninformatie over de afbeelding, wanneer dit beschikbaar is.


Verder zijn er natuurlijk ook in deze update veel kleinere bugfixes, optimalisaties en quality-of-life verbeteringen, maar dit zijn er te veel om allemaal op te noemen in deze samenvatting. Als u sinds de update tegen een probleem aanloopt (of een suggestie heeft) kunt u dit vanaf nu ook zelf melden vanuit het CMS (gebruik de link "Feedback" onderaan uw accountpagina).